Zo lang mogelijk bewaren. Dat willen veel mensen. Het is mogelijk om fruit lang te bewaren. In dit artikel worden een aantal tips gegeven waardoor fruit langer bewaard kan worden in koelcellen of vriescellen. Zo kan het meegenomen worden voor onder weg. Ook kan het fruit eerder bereid worden en dan later geserveerd worden. Dit is vooral makkelijk voor mensen die in de horeca werken.

Fruitsoort

Fruitsoorten verschillen natuurlijk. Er zitten verschillende stoffen in. Dit merk je ook in de houdbaarheid van het fruit. Het ene fruitsoort is gevoeliger voor oxidatie dan het andere fruitsoort. Appels worden sneller bruin dan citrusvruchten. Citrusvruchten gaan langer mee dan de appels. Sommige fruitsoorten kunnen ook niet bij elkaar liggen. Dan gaan ze rotten of beide sneller over de datum.

Verpakking

Sommige fruitsoorten worden verkocht in verpakking. Dit zorgt er soms voor dat het langer houdbaar is of soms korter. Zorg dat als er een verpakking beschikbaar is dat het goed afgedekt is. Zo kan er geen vocht of lucht bij en gaat het fruit niet rotten. Als het fruit niet in een verpakking zit maar los wordt geleverd of los ingekocht wordt is het verstandig om zelf een verpakking om het fruit te doen. Zo kan het losse fruit zoals appels langer bewaard blijven in een horeca koelcel of een horeca vriescel.

Een koelcel of vriescel

De houdbaarheid van het fruit is ook afhankelijk van het soort koelcel of vriescel. Als het fruit in een koelcel wordt bewaard wordt het fruit op een nog redelijke hoge temperatuur bewaard vergeleken met de vriescel. Op deze manier worden er veel fruitsoorten bewaard. In een vriescel wordt het fruit ingevroren en is het hierdoor nog iets langer houdbaar dan het bewaren in een koelcel. Daarom wordt dit ook vaker aangeraden bij de horeca. Als het fruit voor langer dan een week bewaard moet worden wordt het vaker bewaard in een vriescel en ingevroren. Als het fruit voor kortere dagen bewaard moet blijven wordt het vaker bewaard in horeca koelcellen.

Tijd in de koelcel

De tijd dat het fruit in de koelcel zit is ook belangrijk voor de houdbaarheid. Het ene fruitsoort moet langer in een koelcel zitten dan het andere fruitsoort. Sommige fruitsoorten moeten lang in koelcellen zitten. Het is daarom verstandig om van tevoren goed te kijken naar het fruit. Hoelang denk je dat het in de koelcel kan of moet. Dit is gewoon een kwestie van gezond verstand. Gewoon goed nadenken, en goed naar het fruit kijken en proeven om te kijken wat goed is om geserveerd te worden.

Kwaliteit

Kwaliteit is altijd belangrijk, ook voor fruit. Het kan ook vanbinnen nog niet goed zijn of nog niet helemaal vers. Kijk hiervan tevoren goed naar. En zorg voor het goede kwaliteit. Proef goed, kijk goed, en ruik goed om te kijken of het fruit klaar voor gebruik is.

(293)