Tapas, het bekende aperitiefhapje. Van origine zijn tapas bedoeld om je eetlust op te wekken, tegenwoordig kan je er een avondvullend menu mee serveren. Met het heerlijke zomerse weer gaan mensen graag lekker buiten in de tuin zitten met een lekker hapje en drankje. Onder de ultieme zomerfood mogen Tapas uiteraard niet ontbreken. De kleine mediterraanse hapjes en zonnig zomerweer gaan samen als koek en ei. Wat natuurlijk garant staat voor een avondje lekker lang smullen. Wanneer je uitgaat voor een gezellig tapasavondje wil je ook goed voorbereidt zijn, zeker als je een speciaal iemand meeneemt. Zoals je vriend of je vriendin. Daarom hebben wij een kleine tutorial opgesteld om jou voor te bereiden op een echte fiësta.

Variation is key

Het leuke aan tapas is dat je niet de hele tijd hetzelfde eet, maar veel verschillende soorten hapjes. Zorg voor veel variatie in warme en koude gerechten. De tapas maken is al een hele activiteit op zich en super gezellig om samen te doen.

Voor koude gerechten kan je denken aan: gevulde pepers met roomkaas, roggebrood met stroop en bruschetta met carpaccio.

Wat warme gerechten betreft zijn er ook veel mogelijkheden. Denk maar bijvoorbeeld aan: Kip spiesjes en gamba’s met knoflook. Het is ook belangrijk om de juiste bijgerechten te hebben, zoals brood met tomaat, olijven en ham. Uiteraard zal je nog een lekker drankje nodig hebben om de keel te smeren. Een lekkere Spaanse wijn past er heel goed bij, maar je kan ook variëren door (witte) sangria te serveren. Na het het eten, als iedereen aan het uitbuiken is, is het heerlijk om de avond rustig af te bouwen met een lekker kopje koffie met een likeurtje zoals Licor 43 of Amaretto.

De juiste sfeer en setting creëren

Bij een avondvullende programma mag een Spaans sfeertje niet ontbreken. Met lekkere Spaanse muziek is de avond goed op weg. Vervolgens moet de tafel leuk aangekleed zijn met een gekleurd tafelkleed. Voor een mooie presentatie van de tapas kan je een mooie tapasplank aanschaffen om er nog wat meer style aan te geven. Tenslotte om het helemaal af te ronden kan je een mooie karaf kopen om je wijn of Sangria daaruit te schenken om dat Spaanse tintje te geven aan zo’n perfecte avond.

Hopelijk ben je goed op weg geholpen met deze tapas-tutorial en kan je voor je vrienden en voor jezelf een waardige tapasavond organiseren. Buen apetito!

(53)