Het goedkoopste afslankdieet
Iedereen die weleens een dieet heeft gevolgd zal ermee bekend zijn dat diëten vaak duur zijn.
De overtollige kilo’s die we kwijt willen zijn verkregen door het eten van bewerkt voedsel. Bij bewerkt voedsel kan je denken aan pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden, koeken, frituurhapjes en andere snacks. Bewerkt voedsel is goedkoper dan onbewerkt voedsel omdat het langer houdbaar is. Omdat de supermarkten vrijwel niets hoeven weg te gooien omdat het over datum raakt kan het goedkoper worden aangeboden. Voedingsmiddelen die onbewerkt zijn, zijn groenten, fruit en onbewerkt vlees.
Omdat bewerkt voedsel vaak rijk is aan toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zorgt het ervoor dat we aankomen. Het eerste wat een dieet daarom voorschrijft is het vervanger van bewerkte voedingsmiddelen door onbewerkte voedingsmiddelen. Je wordt geadviseerd om verse groente en fruit te eten waarbij je gebruik maakt van verse kruiden voor het op smaak brengen in plaatsen van dat je daar kant-en-klaar sausjes voor gebruikt.
Omdat onbewerkt voedsel duurder is dan bewerkt voedsel draait het erop uit dat het niet goedkoop is om een dieet te gaan volgen. Er is nu gelukkig een dieetvorm die reuze goedkoop is en waarmee je geweldige resultaten kunt bereiken. Deze dieetvorm wordt intermittent fasting genoemd.
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting is een Engelstalige kreet die staat voor het vasten met tussenpozen. Het is het meest eenvoudige, stressvrije en goedkope dieet wat je ooit zal tegenkomen. En niet alleen dat, het is ook nog eens enorm efficiënt en gezond.
Hoe werkt intermittent fasting?
Ons lichaam maakt gebruik van de macronutriënten voor energie. Deze zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze drie macronutriënten worden echter niet gelijkwaardig aangesproken. Ons lichaam maakt hoofdzakelijk gebruik van koolhydraten als brandstofbron. Koolhydraten zijn afkomstig van voedingsmiddelen waarin suiker of zetmeel zit. Dit zijn vooral plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, rijst en aardappelen. Pas als er geen koolhydraten meer zijn zal het vet gaan verbranden. De eiwitten worden door het lichaam het liefst gebruikt voor andere processen in het lichaam zoals het vernieuwen van de cellen.
De voorraad koolhydraten die ons lichaam kan opslaan is beperkt. We kunnen voor ongeveer 12 uur koolhydraten opslaan. Na deze 12 uur zal de koolhydraatvoorraad (dit wordt glycogeen voorraad genoemd) op zijn. Als we gaan sporten of zwaar werk doen dan zal deze voorraad nog eerder uitgeput zijn. Na deze 12 uur gaat het lichaam over op het verbranden van de vetreserves; het lichaamsvet. Dit is wat we willen als we gaan afvallen. Om deze reden bestaat intermittent fasting uit periode van minimaal 12 uur waarin niets gegeten wordt. Omdat na 12 uur de vetverbranding net lekker opgang komt wordt deze 12 uur vaak nog een paar uurtjes opgerekt. Een populaire vorm van intermittent fasting is het 8 uurs dieet. Hierbij mag je gedurende 8 uur eten waarna je 16 uur vast. De tijd dat je slaapt mag je daarbij meetellen als tijd dat je aan het vasten bent. Dit komt omdat je lichaam ook in rust koolhydraten verbrand voor functies zoals de ademhaling, de hartslag en het op temperatuur houden. Bij het 8 uur dieet wordt er vaak na 20 uur in de avond niets meer gegeten. De volgende maaltijd is dan de lunch om 12 uur. Er is dan een periode van 16 aaneengesloten uren waarin niets gegeten wordt. Je mag flexibel zijn in de tijden waarin je niets eet, net wat goed aansluit bij je dagschema. Zolang je maar perioden hebt van 12 uur of meer waarin je niets eet dan zal je afvallen.
Omdat het intermittent fasting dieet alleen maar voorschrijft wanneer je eet en niet wat je eet is het een goedkope manier om af te vallen. Op de eetmomenten kan je gewoon eten wat je wilt en hoef je geen dure voedingsmiddelen in huis te halen. Je hebt er ook geen dure dieetboeken of dieetproducten voor nodig. Daarnaast is intermittent fasting goedkoop omdat je minder vaak zult eten.
Is het gezond?
Soms wordt gedacht dat intermittent fasting ongezond is omdat we hebben geleerd om 3 maal per dag te eten. Het 3 maal per dag eten is echter iets wat cultureel zo gegroeid is. Het is niet ingegeven vanwege gezondheidsredenen. Als we kijken naar onze verre voorvaderen dan was het juist gebruikelijk om alleen in de avond te eten. De jager-verzamelaar trok er in de ochtend op uit om te gaan jagen en keerde dan in de middag terug met de vangst. Soms mislukte de jacht en was er niets te eten. Op dat soort momenten van schaarste sprak ons lichaam de vetreserves aan om te overleven. Dit is nog terug te zien in onze stofwisseling. Indien we een dag niets eten dan gaat onze stofwisseling namelijk omhoog. Dit geeft ons meer energie en het maakt ons alerter. Door deze verhoogde alertheid waren we beter instaat de jacht succesvol af te ronden. Pas als we langer dan 72 uur niets eten wordt onze stofwisseling trager. Het lichaam gaat dan op de spaarstand.
Uit onderzoeken blijkt dat intermittent fasting ervoor zorgt dat onze lichaamscellen kunnen herstellen en dat het een anti-aging effect heeft. Uit onderzoeken blijkt tevens dat intermittent fasting het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en diabetes type 2 verlaagt.
Een belangrijk voordeel van intermittent fasting is uiteraard dat je er gewicht mee verliest. Intermittent fasting blijkt bijzonder effectief te zijn voor het verliezen van buikvet. Buikvet is het vet wat rondom de organen wordt opgeslagen en veel gezondheidsrisico’s heeft. Intermittent fasting verlaagt de bloedglucose en insulinewaarden. Dit helpt om effectief te kunnen afvallen en het voorkomt diabetes type 2.
Wil je meer weten over intermittent fasting en het eens gaan proberen? Dan kunnen we je dit artikel aanraden waarin precies staat beschreven hoe je intermittent fasting in de praktijk brengt.
(59)