De Indische keuken
De Indische keuken is erg populair in Nederland. We eten graag een hapje mee met Indo’s en niemand vindt het vervelend om een rijsttafel te kunnen eten. Oftewel, de Indische keuken doet het erg goed. Maar in hoeverre eten we van de Indische keuken? We spreken namelijk van Indonesische restaurants. En Indonesië is een kolonie van Nederland geweest, niet India? Culinair gezien is er een verschil tussen de Indonesische en de Indische keuken. En eten we werkelijk de Indische of Indonesische keuken of een verhollandste versie ervan?
De Indonesische keuken
De Indonesische keuken is erg divers. Elk eiland en elk volk heeft weer zijn eigen recepten en gerechten. Dit is deels afhankelijk van welke dieren, kruiden en groenten er in een bepaald gebied of op een bepaald eiland voorkomen. Molukse gerechten bevatten vaak vis, cassave, groenten en zoete aardappelen. De Balinese keuken daarentegen heeft niet veel verschillende samenstellingen van gerechten, maar is erg rijk in de presentatie ervan. Zo wordt op Bali veel minder vlees gegeten. En zo hebben allen eilanden hun eigen specialiteiten. De Indonesische keuken heeft ook van vele kanten vele invloeden gehad. Zo heeft het natuurlijk Nederlandse invloeden gekregen toen het een Nederlandse kolonie was en het dus erg veel handelde met Nederland. Door de handel hebben ook landen zoals Portugal, India en Arabië hun specerijen en recepten deels achtergelaten in Indonesië. Zo zijn soyaproducten, loempia’s en bami afkomstig van de Chinese gemeenschap en niet oorspronkelijk van Indonesië zelf. Daarnaast hebben ook vele geloven, zoals het Hindoeïsme en de Islam hun invloed gehad.
De Indische keuken
De Indische keuken is eigenlijk een combinatie van veel verschillende keukens. De keuken die de basis vormt van de Indische keuken is zelfs de Indonesische keuken. Daarnaast is deze keuken aangepast aan de Europese smaak. De werkelijke Indische keuken kun je natuurlijk in India vinden, maar in Europa vindt je geen keuken die originele Indische gerechten serveert. Je mag deze keuken ook beschouwen als de oudste fusionkeuken ter wereld. Een andere en nieuwere fusionkeuken is de Euraziatische keuken van Singapore en Maleisië. De Indische keuken kun je ook wel de Nederlands-Indische keuken noemen, aangezien de Indische keuken is ontstaan in het tijdperk van Nederlands-Indië en erg veel overeenkomsten heeft.
Nederlandse restaurants
In Nederland vind je regelmatig een restaurant met op de gevel ‘Indonesisch’. Deze serveren negen van de tien keer de Indische keuken en niet de Indonesische keuken. Om een echte Indonesische keuken te vinden in Nederland kun je het beste aan Indo’s vragen waar deze zijn, want deze weten ze vaak erg goed te vinden. Toch is ook de Indische keuken erg lekker. Zo vindt je regelmatig in een winkelcentrum een wagentje dat loempia’s verkoopt. Zo kun je in Nederland ook gemakkelijk een Indische catering inhuren voor een feest of festival.
(54)