Wijnstreken zijn er ten overvloede. Er zijn zeer veel gebieden waar wijn wordt verbouwd. Gebieden met zeer kwalitatieve wijnen, maar ook gebieden waar maar matige wijnen vandaan komen. De wijkliefhebber moet waakzaam zijn en vooral veel interesse tonen om te weten waar de échte goede wijnen zich ontwikkelen. Vooral Frankrijk en Italië (maar ook Zuid-Afrika) zijn landen waar de beste wijnen vandaan komen. Vergeet overigens ook niet dat wij in ons eigen Nederland wijnen verbouwen, vooral in de zuidelijke provincies. Frankrijk moeten we zien als het land met de beroemdste wijnstreken. Er zijn ook allerlei wijnroutes voor toeristen. Maar waar komen nu echt de goede wijnen vandaan?

Bordeaux

We kunnen natuurlijk niet om de Bordeaux-streek heen. Wie kent de wijn uit deze streek niet? Deze wereldberoemde wijnstreek ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. In het gebied zijn verschillende districten die ieder weer een eigen wijnsoort hebben. Het gebied biedt dus ontzettend veel goede en diverse soorten. Voor dit deel bestaan er verschillende classificatiesystemen waaruit we kunnen opmaken wat de beste wijnen van de Bordeaux streek zijn. Vooral fameus zijn de wijnen uit de Médoc, Sauternes, Graves en Barsac. Een keer in de tien jaar wordt er ook een (wisselende) lijst bekend gemaakt voor de Saint-émilion (dit deel ligt aan de andere kant van de rivier). In deze lijsten komen we beroemde chateaux tegen zoals de Château Latour, Château Margaux, Château d’Yguem, Château Cheval Blanc en Château Ausone. De duurste wijn van de Bordeaux ontbreekt vaak in alle rijtjes. Dit is de Château Pétrus.

Bourgogne

Ook heel bekend is de Bourgogne. Deze wijnstreek staat niet direct bekend om haar productiviteit. Het is namelijk niet de meest productieve streek. Slechts 1 procent (!) van de totale oppervlakte van deze streek is met druiven bebouwd. Dit neemt niet weg dat deze wijnen toch wereldberoemd en zeer geliefd zijn. De allerduurste wijn, gemaakt van de Pinot Noir, komt uit de Bourgogne, namelijk het gebied Romanée-Conti. Ook de allerduurste wijn gemaakt van de Chardonnay komt uit dezelfde regio. Vrijwel alle wijngaarden van de Bourgogne liggen allemaal op de westerlijke oevers van de rivier de Saône. De meningen zijn verdeeld of de Beaujolais nu wel of niet bij de Bourgogne hoort. Geografisch of organisatorisch misschien wel. Dan is er ook nog de Chablis, een gebied dat zonder twijfel tot de Bourgogne behoort maar wel erg afgescheiden ligt.

(631)