Dit recept is een van de vele variaties van deze voor Zuidwest-Frankrijk karakteristieke witte bonen ragoût. Cassoulet moet zeer heet
worden opgediend.

Benodigd:

1.½ blik witte bonen
1 kruidenbuiltje
50 gr. margarine
2 grote gesnipperde uien
2 teentjes knoflook uit de knijper
2 in dunne plakken gesneden wortelen
200 gr. saucijsjes
150 gr. kippenpoulet
400 gr. gepelde tomaten
4 eetl. paneermeel
40 gr. geraspte oude kaas
mesp. kruidnagelpoeder
peper uit de molen
zout en aroma

Bereiding:

Laat de bonen in het grootste gedeelte van het nat langzaam warm worden. Hang het kruidenbuiltje tussen de bonen en schud deze af en toe eens om. Verhit de margarine en fruit daarin de ui met knoflook, voeg de stukjes wortel toe en laat deze onder geregeld omscheppen enkele minuten bakken. Was de saucijsjes met kokend- en het poulet met lauw water. Doe het vlees in de pan. Bak de
saucijsjes en het poulet gaar en mooi van kleur. Verwijder desgewenst eerst het vel van de saucijsjes en snijd ze dan in stukken en leg ze terug in de pan.

Snijd intussen de tomaten in plakken, verwijder het zaad en laat de tomaten gaar worden in de pan. Voeg kruidnagel, aroma, peper en naar smaak zout toe. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm deze voor op 240 °C. Schep het vlees met de tomaten door de bonen en breng het mengsel over in de ovenschaal. Roer paneermeel en kaas door elkaar en strooi het mengsel op de
inhoud van de schaal. Zet de ovenschaal op het rooster in de oven en laat de bonenschotel door en door warm en mooi van kleur worden.

(153)