Poolse stoofschotel Bigos
Benodigd:
50 gr. doorregen vet spek
200 gr. varkenslappen
200 gr. runderlappen
1 flinke ui
200 gr. witte kool
150 gr. champignons
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
½ theel. karwij
snufje gedroogde tijm
1.½ eetl. tomatenpuree
¼ ltr. droge witte wijn
zout, witte peper, suiker
Bereiding:
Verdeel het spek en het vlees in kleine blokjes. Maak de uien schoon en snijd ze klein. Maak de witte kool schoon, was hem en scheur de bladeren in niet alte kleine stukken. Maak de champignons schoon en halveer de grote exemplaren. Maak de knoflook schoon. Bak het spek uit, voeg het vlees en de ui toe en bak alles snel aan alle kanten bruin. Voeg er de kool, de champignons, het laurierblad, de karwij, de tijm, de tomatenpuree en de witte wijn bij. Pers de knoflook uit en doe deze er eveneens bij. Voeg zoveel water toe dat alles net
onder staat. Laat het gerecht met een deksel op de pan in ca. 70 minuten gaar worden en maak voor het serveren op smaak met zout, peper en suiker.
Hierbij passen gekookte aardappelen of volkorenbrood.
(55)