Benodigd:
750 gr. zuurkool
1 varkenskluif of 750 gr. hamschijf
8-10 jeneverbessen
2 middelgrote grofgesneden uien
8-10 peperkorrels
1 laurierblad
200 gr. in dikke plakken gesneden ham
1 grote geschilde aardappel
75 gr. vet of boter
– peper uit de molen
– zout

Bereiding:
Haal de zuurkool met 2 vorken uit elkaar en leg de groente losjes, met de jeneverbessen, in de pan. Was de kluif met warm water, leg de kluif in een andere, niet te grote pan met de helft van de uien, de peperkorrels, het laurierblad en een eetlepel zout; giet er zoveel koud water op, dat de kluif net onderstaat. Breng het water aan de kook en laat het 1.5 uur zacht  doorkoken. Zet na 1 uur koken de zuurkool op met de rest van de uien en 2.5 dl. van de bouillon van de varkenskluif. Controleer na een kwartier koken van de
zuurkool of de kluif gaar is en leg deze dan op de zuurkool.

Neem het laurierblad en eventueel ook de peperkorrels uit de bouillon. Maak rolletjes van de ham en warm die in de bouillon op. Leg ze na 5-8 minuten in de pan met de zuurkool. Rasp de aardappel en roer deze door de bouillon. Laat de bouillon al roerende binden. Schep deze saus door de zuurkool met ham en kluif en voeg daaraan naar smaak, vet of boter en peper en zout toe.

(57)