Benodigd:

– 2 eetl. olijfolie
– 1 middelgrote ui
– 1 grote, stevige aubergine
– 10 zongedroogde tomaten
– 6 kleine augurkjes
– 3 teentjes knoflook
– enkele takjes tijm
– enkele takjes peterselie
– 1 theel. grove mosterd
– 1 theel. balsamicoazijn
– 2 theel. kappertjes
– 1 stokbrood
– zout en zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de olie zachtjes in een koekenpan. Pel de ui, snipper hem fijn en fruit hem 5 minuten tot hij zacht is. Was de aubergine en snijd hem in blokjes van 1 cm. Schep de blokjes door de ui en bak ze op matig vuur 1n 8-10 minuten zacht. Snijd de uitgelekte, zongedroogde tomaten en augurken klein en schep ze door deaubergine. Pel de knoflook en pers deze uit boven de pan. Was en droog de tijm en peterselie. Hak de blaadjes fijn. Bewaar wat peterselie voor garnering en roer de rest van de kruiden met de mosterd, azijn en kappertjes door de aubergine. Verwarm al roerend 5 minuten.

Snijd intussen het brood en rooster de sneetjes in een broodrooster of onder de grill. Breng het auberginemengsel op smaak met zout en peper en pureer het in een foodprocessor of met de hand. Schep op ieder bord wat paté bestrooid met de achtergehouden peterselie, en serveer het brood erbij.

Tip: Aangezien deze paté zowel koud als warm lekker is, kunt u hem van tevoren klaarmaken en koud uit de koelkast serveren of eerst opwarmen.

(81)