Benodigd:

– 8 rijpe abrikozen of uitgelekte vruchten uit glas of blik
– 50 gr. gepelde amandelen
– 8 eetl. apricot brandy of andere likeur
– 8 bitterkoekjes
– 200-300 gr. roomijs
– 100 gr. suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1/8 ltr. slagroom
– suiker naar smaak

Belangrijkste keukengerei: spuitzak met grofgetand spuitstuk

Bereiding:

Wrijf de koekenpan schoon met keukenpapier. Verwarm daarin de helft van de suiker onder geregeld goed omschudden tot de suiker kastanjekleurig is geworden. Voeg 2 eetlepels water toe en roer er de amandelen door. Neem de amandelen uit de karamel en laat ze op een bord afkoelen. Voeg de rest van de suiker en de vanillesuiker toe. Laat het stroopje iets afkoelen en roer er de likeur door.

Snijd verse abrikozen doormidden, verwijder de pitten, en leg ze in een schaal. Sprenkel er het stroopje over en laat dit 30 minuten intrekken in de koelkast. Verkruimel de bitterkoekjes, verdeel ze over 4 coupes en leg de abrikozen erin. Besprenkel ze met de rest van het stroopje en vul de coupes met ijs. Bedek het ijs met stijfgeklopte slagroom en garneer het geheel met de gekaramelliseerde
amandelen.

(248)