Benodigd:

400 gr. geschilde en in kleine blokjes gesnedenaardappelen
200 gr. in dunne plakken gesneden smalle metworst of cervelaatworst
½ selderieknol
1-2 preien
2-4 wortels of een flink stuk winterwortel
1 middelgrote gesnipperde ui
40 gr. boter of reuzel
4 bouillonblokjes of 1.½ tablet
1 klein laurierblad
4 eetl. fijngehakte peterselie of selderie
– peper uit de molen
– zout en aroma

Bereiding:

Schil de selderieknol, snijd er plakken van en verdeel die in smalle repen. Snijd het wit van de preien in repen van ½ cm. breedte. Schrap de wortels en snijd er dunne plakken van. Was de groenten en laat ze goed uitlekken en doe de ui erbij. Verwarm de boter, smoor daarin de groenten 8-12 minuten. Voeg dan de aardappelblokjes, de bouillonblokjes, het laurierblad en ¾ liter kokend water
toe. Roer tot de inhoud van de pan kookt, laat de groenten en aardappelen op een laaggedraaide warmtebron gaar worden. Neem het laurieblad uit de pan. Maak de inhoud fijn met een stamper of mixer. Voeg onder goed roeren 6 dl. kokend water en de plakjes worst toe. Neem de pan van de warmtebron zodra de soep weer kookt. Voeg de peterselie toe en, naar smaak aroma, peper of zout en serveer de soep zo warm mogelijk.

(68)