Benodigd:

150 gr. doorregen vet spek
50 gr. reuzel of margarine
1 kg. aardappelen
2 grote gesnipperde uien
2 grote stengels prei
100 gr. verse spinazie of veldsla
2-4 gesnipperde worteltjes
1 ltr. vleesbouillon van 2 tabletten of 5 blokjes
½ bosje selderie
2 eetl. maïzena
4 eetl. melk of room
3 gepelde hardgekookte eieren
– geraspte nootmuskaat
– mesp. dillepoeder
– mesp. marjoleinpoeder
– peper uit de molen en aroma

Bereiding:

Snijd het spek zo fijn mogelijk en bak het daarna langzaam uit in de reuzel. Was intussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Neem de spekjes uit de pan, druk zoveel mogelijk vet uit het spek en zet het even afgedekt weg. Fruit de uien onder geregeld omscheppen glazig in het spekvet, maar laat ze vooral niet kleuren. Was intussen de prei, snijd de stengels in stukken van 2-3 cm; neem de ringen prei uit elkaar en was ze nog eens, laat de prei in een vergiet uitlekken. Was de spinazie, doe de prei bij de ui in de pan en laat de spinazie uitlekken. Doe de worteltjes bij de ui met prei, leg het deksel op de pan, draai de warmtebron laag en laat de groenten 5 minuten smoren.

Voeg dan de aardappelblokjes en de spinazie toe met de helft van de bouillon. Laat de inhoud van de pan koken en zacht
doorkoken. Was intussen de selderie en snijd deze zo fijn mogelijk. Controleer of de aardappelen gaar zijn, draai de inhoud van de pan door een zeef of maak alles fijn met een mixer. Breng de rest van de bouillon aan de kook. Doe de groentepuree bij de kokende bouillon, roer tot de soep weer kookt en voeg de selderie toe. Laat de soep op een laaggedraaide warmtebron doorkoken.

Roer de maïzena met nootmuskaat, dille en marjolein tot een papje. Roer het papje met de speksnippers door de soep, proef
deze en voeg naar smaak aroma, peper of zout toe. Snijd de eieren in plakken en verdeel deze over de soepborden of roer de plakjes ei vlak voor het opdienen door de soep.

(86)