Benodigd:

– 1 prei
– 1 ui
– 1 grote teen knoflook of twee kleine
– 1 blik gepelde tomaten of een paar verse tomaten
– 1 blokje kippenbouillon
– 2 blikjes tomatenpuree
– 1 tl sambal
– 1 tl sereh (citroengras)
– 250 tot 500 gram kipfilet
– schepje suiker naar smaak
– scheut ketjap – manis naar smaak
– eetlepel azijn
– 20 gram bloem (flinke eetlepel)
– 20 gram margarine
– 2 eieren
– 2 grote eetlepels appelmoes- scheut ongeklopte
slagroom
– ve-tsin (smaakversterker)

Bereiding:

Snijd prei en ui fijn, pers de knoflook uit, en bak alle drie, al omscheppend, op hoog vuur tot de ui glazig wordt. Doe 1 liter water in een soeppan, voeg het bouillonblokje toe, en zet dit op, om het aan de kook te brengen. Pureer de tomaten met bijv. een staafmixer en doe dit bij het water. Doe de gare ui/prei ook in het water. Maak een mengsel van tomatenpuree, sambal en sereh, verhit dit, en als het goed heet is, doe het dan ook in de soeppan. Snijd de kip in stukjes en bak de kip gaar, houd hem apart.

Laat de soep ondertussen lekker doorborrelen. Maak nu een roux: smelt de margarine op laag vuur in een pannetje met dikke bodem. Zodra het geheel is gesmolten, voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed. Verhit dit 3 minuten op laag vuur om te garen.

Schep er vervolgens een soeplepel soep bij, roer goed tot het bindt, nog een lepel, roer goed tot het bindt, en zo door tot je een lepel of zes hebt gedaan. Voeg dan het ontstane gebonden mengsel bij de soep, en roer weer goed. Nu de soep op smaak maken met suiker, ketjap, azijn, appelmoes, evt. zout en ve-tsin. Proef steeds goed en schiet niet uit met ketjap of azijn! Maak een omelet van de eieren, terwijl de soep nog zachtjes pruttelt. Voeg daarvoor een klein scheutje melk bij de losgeklopte eieren en bak dit op matig vuur gaar. Rol de omelet op, en snijd hem in smalle reepjes.

Vlak voor het opdienen nog drie dingen: -voeg gebakken kip toe -roer een scheut slagroom door de soep -doe de omeletreepjes bij de soep.

(105)