Benodigd:

500 gr. kruimige aardappels, zoals Doré of Eigenheimer
1 middelgrote ui
1 groot ei
2 eetl.volkorenmeel
200 gr. gerookte zalm
150 ml. zure room
– zout en zwarte peper
– olie om te frituren
– takjes verse dille of peterselie om te garneren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 120 °C. Schil en rasp de aardappels en snipper de ui; doe beide in een zeef. Druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Doe het mengsel over in een mengkom en vermeng hem met , ei, bloem, zout en peper. Schenk een bodempje van 8 mm olie in een koekenpan en laat het zo heet worden dat er een blauwe damp afkomt. Schep een lepel van het aardappelmengsel in de
pan, druk het plat tot een koekje van ca. 5 cm doorsnede. Bak 4-6 koekjes tegelijkertijd. Bak ze in ca. 1 minuut goudbruin, draai ze om en bak de andere kant ook goudbruin en knapperig. Van binnen moeten de koekjes nog zacht zijn.

Neem de pannenkoekjes uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en hou ze warm in de oven terwijl de rest wordt gebakken. Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes. Was en droog de dille of peterselie. Schep op ieder aardappelkoekje een eetlepel zure room en leg daarop enkele reepjes zalm. Garneer met dille of peterselie. Serveer direct.

Tip: Zalmsnippers besparen de tijd van het kleinsnijden. Ze smaken net zo goed als plakjes gerookte zalm en zijn aanzienlijk goedkoper.

(85)