Benodigd:

1 kg runderstoofvlees
¾ kopje rode wijn
2 kopjes azijn
1 kopje runderbouillon
1 theelepel zout
5 zwarte peperkorrels
5 pimentbessen*
½ kopje bruine basterdsuiker
1 laurierblad
1 grote gesnipperde ui
3 eetlepels bloem

Bereiding:

Vermeng de wijn, azijn, bouillon, zout, peperkorrels, piment, bruine basterdsuiker, laurier en de uien. Snijd het vet van het vlees en leg het in een vuurvaste schaal.

Schenk de marinade over het vlees en keer vlees om, zodat het aan alle kanten met de marinade wordt bedekt.

Laat het 2 uur of (nog liever!) een nacht in de koelkast marineren (keer het vlees nog enkele malen in de marinade om).

Haal het vlees uit de marinade en zeef de marinade voor later gebruik. Dep het vlees met keukenpapier droog en strooi er de bloem over.

Bak het vlees in een braadpan op hoog vuur aan alle kanten in een beetje olie of spekvet bruin en schenk er de gezeefde marinade bij.

Doe het geheel weer in de ovenschotel (zonder deksel) en laat het vlees in een matig warme oven (ca.175 graden) gaar worden (reken op ± 30-32 minuten per 500 gr). Haal het vlees uit de oven en laat het 15 minuten rusten.

*Vaak wordt gedacht dat piment (poeder) een kruidenmengsel is, maar dat is niet zo. De complexe smaak is afkomstig van één enkele soort (gedroogde) bessen. Ze groeien aan bomen die alleen op het Amerikaanse continent goed gedijen. Er zijn plantages met pimentbomen in Mexico en Centraal Amerika. De beste kwaliteit piment komt uit Jamaica. Pimentbessen zijn hol en ze bevatten elk 2 zaden die in de bessen rammelen als er mee geschud wordt. Piment wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd. Beide namen verwijzen naar peper maar dat is piment niet. De meeste Engels / Frans sprekenden hebben het over All spice / Toute epice (alle kruiden) en die naam dekt de lading beter. Maar er zijn uitzonderingen: In Engeland wordt piment vaak Englisch spice genoemd.

(37)